fbpx

Vraag gratis offerte aan!

Een documentaire laten maken, alles wat u moet weten!
Documentaire laten maken

Een documentaire laten maken, hoe werkt dit precies? Wat is ervoor nodig? Wat maakt uw documentaire mooi? En eigenlijk de meest gestelde vragen: Hoeveel kost het om een professionele documentaire te laten maken en hoelang duurt dit proces? Op al deze vragen geven wij in dit artikel uitgebreid antwoord!

Documentaires zijn erg populair in de filmwereld. Een documentaire is vaak een erg lange video, gebaseerd op bepaalde gebeurtenissen. Ze gaan vaak over bepaalde processen of over waargebeurde situaties. Als u van plan bent een professionele documentaire te laten maken, dan is de kans groot dat u zelf al wel een ideetje heeft waarover het zou moeten gaan. Toch zijn er talloze opties.

Komt u geen informatie tekort, maar wilt u wel weten hoeveel uw documentaire zou kosten? Vraag dan meteen een gratis offerte aan of neem direct contact met ons op!

Inhoudsopgave

– Verschillende soorten documentaires
– Een documentaire laten maken, hoeveel tijd zit erin?
– Waar is een documentaire laten maken goed voor?
– Hoeveel kost een documentaire laten maken?
– Hoe gaan we te werk?

Documentaire laten maken

Verschillende soorten documentaires

Een documentaire laten maken kan op verschillende manieren. Er zijn veel onderwerpen mogelijk. Documentaires kunnen worden onderverdeeld in een aantal soorten. Zo zijn er bijvoorbeeld varianten die een bepaald proces laten zien. Denk hierbij aan een bekende persoon die een aantal maanden wordt gevolgd. Dit kan bijvoorbeeld omdat hij of zij zich in deze maanden met een bepaald proces bezighoudt. Er zijn echter ook documentaires die niet over een periode of persoon gaan. Deze kunnen puur informatief zijn. Hierbij kunt u denken aan documentaires over natuurgebieden, dieren of gebeurtenissen uit de geschiedenis. 

Wij gaan in op 3 soorten documentaires die veel voorkomen. Uiteraard zijn er ook talloze andere opties mogelijk. Dit zijn enkel een aantal veel voorkomende voorbeelden.

Documentaire laten maken

Documentaire laten maken van een proces

Veel influencers maken gebruik van deze optie. Zij kiezen ervoor een documentaire te laten maken waarin ze een bepaalde tijd gevolgd worden. Een goed voorbeeld zijn influencers die zich bezighouden met krachtsport. Een bepaald streefgewicht willen ze in een periode van bijvoorbeeld 6 maanden behalen. Hiervoor moet dagelijks getraind en goed gegeten worden. Onze cameraman loopt 6 maanden lang mee met deze persoon. Op deze manier wordt het volledige proces vastgelegd. De kijker wordt als het ware meegetrokken in het proces. Ze zien zijn werkwijze, zijn staat voor de start en natuurlijk het eindresultaat. 

Daarnaast vindt de kijker het vaak ook leuk om te zien hoe zijn of haar idool in het echt is. In een documentaire worden immers ook de spontane momenten gefilmd. Eventuele discussies, irritaties en zelfs depressieve momenten worden zo echt mogelijk getoond. Het zorgt ervoor dat er een hechtere band ontstaat tussen de gedocumenteerde persoon en de kijkers. 

Een ander goed voorbeeld van zo een soort documentaire is tijdens de start van een nieuwe onderneming. Veel influencers die een nieuw bedrijf starten kiezen er voor dit proces in een documentaire te tonen. Bijvoorbeeld de investeringen die worden gedaan komen in beeld. Ook tonen we bijvoorbeeld de panden die worden bezichtigd. Kijkers kunnen het erg interessant vinden om het eindresultaat, maar ook de weg hier naartoe te zien. 

Bekijk hier de documentaire die wij voor influencer DieTim produceerden.

Documentaire laten maken

Geschiedenis documentaire

Geschiedenis documentaires zijn erg populair onder kijkers. Het is een hele andere genre dan een documentaire waarin een persoon voor een bepaalde tijd wordt gevolgd. Een geschiedenis documentaire kan logischerwijs ook niet volledig gemaakt worden met beelden die nieuw worden gefilmd.

Vaak worden er beelden gebruikt die nog terug te vinden zijn. Een goed voorbeeld is een video over de tweede wereldoorlog. Er zijn een aantal soorten beelden die in z’n soort documentaire gebruikt kunnen worden. Zo kan er om ondanks het feit dat de geschiedenis niet opnieuw gefilmd kan worden, toch een interessant project geproduceerd worden. Hieronder sommen wij enkele mogelijkheden op.

Uiteraard zijn deze opties enkel mogelijk als het gaat om een stuk geschiedenis waarin er wel al camera’s bestonden.

Documentaire laten maken

Nieuwsfragmenten

We houden nog even de tweede wereldoorlog aan als voorbeeld. Stel, we documenteren de tweede wereldoorlog zo realistisch mogelijk. Dan willen we natuurlijk een beeld naar voren brengen van hoe het er daadwerkelijk aan toeging.

Het kan een goede optie zijn om tijdens de documentaire tussendoor beelden te laten zien van nieuwsfragmenten. Ondanks dat dit extreem confronterend kan zijn voor sommigen, is het wel een goede manier om de kijker zo realistisch mogelijk te laten zien hoe de situatie er aan toe ging. Denk bijvoorbeeld aan een artikel net na een hevig bombardement.

In de documentaire wordt verteld over het bombardement en hoe het gebeurde. Vervolgens wordt een nieuwsfragment uit die periode getoond waarin verteld wordt over de schade waar het bombardement voor heeft gezorgd.  

Documentaire laten maken

Interviews met overlevenden

Een andere goede optie om in een documentaire over geschiedenis in beeld te brengen is het verhaal van eventuele overlevenden. Hoe verder de geschiedenis weg is, hoe kleiner de kans natuurlijk is dat er nog overlevenden rondlopen. Als deze mogelijkheid er wel is, dan is het een absolute aanrader. Zo een persoon in beeld brengen kan erg pakkend zijn. Daarnaast komt de gebeurtenis hierdoor voor de kijker erg dichtbij. Het kan emoties losmaken en iemand dieper in de film trekken.

Als er linkjes vallen te leggen tussen de nieuwsfragmenten en de verhalen van de overlevenden is dat extra mooi. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een situatie waarin de overlevende vertelt welk nieuwsartikel hij of zij tegenkwam. Vervolgens komt dit zelfde nieuwsartikel in beeld. 

Actieshots van het moment

Tot slot is het een goede tip om op zoek te gaan naar actieshots. Net als de vorige voorbeelden uit dit rijtje kan ook dit als schokkend worden ervaren. Ook dit zorgt echter dat er een zo echt mogelijk beeld naar voren komt. Zijn er beelden te vinden van grote schietpartijen die van belang zijn? Eventuele bombardementen of invasies? Laat ook dit dan zo sterk mogelijk terug komen in de documentaire.

Documentaire laten maken

Natuur documentaire

Het laatste voorbeeld van een mogelijke documentaire dat we geven is een project over een natuurgebied. Dit kan echter ook in combinatie met geschiedenis. Zo kan het bijvoorbeeld interessant zijn om informatie over natuurgebieden te geven, maar tegelijkertijd te vertellen wat voor dieren er hier hebben geleefd. Van sommige gebieden is zelfs bekend dat er dinosaurussen hebben rondgelopen. Laat dit dus zeker terugkomen in de film!

Een documentaire laten maken over natuurgebieden heeft vaak als doel de kijker te informeren. Tijdens zo een videoproductie is het bijvoorbeeld een aanrader om te kiezen voor een voice-over. Deze deelt waar nodig ondersteunende informatie. Tevens is het een aanrader een expert mee te laten werken aan de documentaire. Hij of zij weet als geen ander wat er bijzonder is aan het natuurgebied.

Buiten deze 3 voorbeelden zijn er uiteraard nog veel meer interessante mogelijkheden. Er zijn veel onderwerpen om een documentaire over te maken. Heeft u uw eigen idee en wilt u hierover met onze specialisten een gesprek inplannen? Neem dan gerust contact met ons op om een vrijblijvende afspraak te maken!

Documentaire laten maken

Een documentaire laten maken, hoeveel tijd zit erin?

Een documentaire laten maken kan behoorlijk wat tijd innemen. Daar waar producties van bedrijfsfilms vaak erg snel af zijn, zit er in documentaires een stuk meer tijd. Hoelang de productie van uw project precies duurt hangt af van een aantal factoren. In de meeste gevallen kan gesteld worden dat de opnames langer duren dan de edit. Bij andere soorten videoproducties is dit vaak andersom. 

Hoelang duren de opnames?

Het tijdsbestek dat de opnames in beslag nemen hangt af van de soort documentaire. Hierbij kunnen we om een duidelijk beeld te creëren kijken naar de voorbeelden die we hebben behandeld. Wilt u een documentaire laten maken over een bepaald natuurgebied? Dan hoeven de opnames niet al te lang te duren. Nadat de voorbereidingen zijn getroffen is het eigenlijk een kwestie van afreizen naar het gebied. Het is mogelijk om alle nodige beelden (in het snelste geval) in een klein weekje te schieten. 

Bij een documentaire over een natuurgebied is onze drone piloot huren een aanrader. Dit zorgt voor mooie en pakkende beelden. De voorbereidingen van uw documentaire kunnen een aantal weken duren. Alles moet immers goed uitgestippeld worden. 

Bij een documentaire waarin we een bepaald proces gaan filmen hangt de lengte natuurlijk af van hoelang uw proces duurt. Een sport proces van 6 maanden betekent simpelweg dat de opnames zo’n 6 maanden duren. Hierbij hoeft er uiteraard niet iedere week gefilmd te worden.

De videomontage

Na de opnames vindt de videomontage plaats. Hierin zitten behoorlijk wat uren. Ook hierbij hangt de exacte hoeveelheid aan uren af van de soort documentaire. Bij kleinere videoproducties geven wij onze klanten een levertijd van 1 tot 2 weken. Bij een documentaire is er kans dat de montage in 2 weken af is, maar dit kan ook zomaar 4 weken duren. 

Wanneer onze video editors beginnen aan de montage zullen wij u een richtlijn geven van de levertijd. Indien u zelf een bepaalde deadline heeft houden we hier uiteraard ook rekening mee. De video wordt gemonteerd naar uw wens en smaak. Onze specialisten zorgen wel dat de nodige creativiteit wordt toegevoegd. Daarnaast speelt hoogwaardige kwaliteit een grote rol. Wij filmen en monteren uw video in 4K

Documentaire_laten_maken

Waar is een documentaire laten maken goed voor?

Naast het feit dat kijkers documentaires vaak als interessant ervaren, hebben deze videoproducties ook andere voordelen. Het uitbrengen van zo een uitgebreid project kan op alle vlakken de nodige aandacht trekken. Influencers kunnen bijvoorbeeld een stuk meer kijkers bereiken.

Daarnaast kan als de start van een nieuw bedrijf gedocumenteerd wordt dit zorgen voor veel naamsbekendheid. Het kan dus ook commercieel gezien belangen met zich meebrengen en goed zijn voor de marketing. 

Verder wordt er in een documentaire een realistischer beeld naar voren gebracht dan in wat voor andere video dan ook. Er wordt niet alleen tijdens spreekmomenten gefilmd, maar ook tijdens zogenaamde “reallife” momenten. Om gebeurtenissen zo echt mogelijk te tonen kiest onze filmploeg er soms zelfs voor om verborgen te filmen. Deze beelden worden dan later getoond aan de persoon over wie de video gaat. Kijkers leren hun idool via deze weg echt kennen en zien zijn of haar persoonlijkheid zoals die is.

Uiteraard zijn documentaires die gaan over natuurgebieden en geschiedenis erg leerzaam. Voor sommigen is het een vorm van entertainment en anderen vergaren hun kennis door te kijken naar de documentaire. Kortom, het brengt ook nog eens talloze voordelen met zich mee.

Documentaire kosten

Hoeveel kost een documentaire laten maken

Een documentaire laten maken is een stuk prijziger dan bijvoorbeeld een bedrijfsfilm. Dit heeft te maken met een aantal factoren. Om te beginnen gaat er in de opnames een stuk meer tijd zitten. Voor een gemiddelde promotievideo hoeft vaak maximaal 1 dag gefilmd hoeft te worden. Bij een documentaire daarentegen, moet onze filmploeg vaak meerdere keren per week aanwezig zijn. Dit ook nog eens voor een periode van soms wel maandenlang. Deze uren zorgen ervoor dat de kosten van de documentaire een stuk hoger uitvallen. Daarnaast moet er ook iedere dag gebruik gemaakt worden van diverse videoapparatuur.

Na de opnames van enkele weken of maanden gaat onze video editor aan de slag met de videomontage. Ook dit kan in totaal tot wel enkele honderden uren duren. Wel varieert het aantal uren natuurlijk per soort. 

Documentaire kosten zo voordelig mogelijk houden

Hoelang er gefilmd moet worden speelt uiteindelijk dus een grote rol in het kostenplaatje. Het is hierdoor erg lastig een algemene prijsindicatie te geven. Voor de ene documentaire hoeft er slechts een week gefilmd te worden, maar wel 15 uur per dag. Bij de andere documentaire wordt 6 maanden lang 2 keer per week gefilmd. De voordeligste prijs kunnen wij u geven via de aanvraag van een offerte. Tevens kunnen we met u rond de tafel zitten. Op deze manier kunnen we uw ideeën en uw budget bespreken. 

Wij zullen er ten alle tijden alles aan doen u ook in budget tegemoet te komen.

Gemiddeld valt te concluderen dat documentaire kosten starten vanaf de €3500. Deze kunnen oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Hierbij moet wel gezegd worden dat de prijzen die wij geven zeer voordelig zijn. U krijgt gegarandeerd een uitstekende kwaliteit/prijs verhouding. Iedere documentaire wordt overigens in 4K geproduceerd. 

Er zijn ook varianten waarbij bijvoorbeeld 3 maanden lang 1 keer per maand gefilmd moet worden. Deze kosten vallen uiteraard een stuk lager uit. Omdat een ieder zijn of haar wens kan variëren raden wij het aan een gratis offerte aan te vragen. Op deze manier krijgt u de meest op maat gemaakte een voordelige prijs. Overigens geldt, hoe groter het project, hoe hoger de korting die wij u kunnen geven. Rechtstreeks een van onze specialisten spreken om uw wensen door te nemen en een prijsindicatie te ontvangen is ook mogelijk. Dit kan door contact met ons op te nemen.

Documentaire kosten

Hoe gaan we te werk?

Als u eenmaal met ons in zee wilt gaan volgt er een overzichtelijk proces. Als eerst is het natuurlijk de bedoeling een contactmoment te hebben. Telefonisch of via de mail wordt vaak al in grote lijnen een akkoord bereikt. De volgende stap is het doornemen en bespreken van de nodige details.

Omdat een documentaire een groot project is, is het belangrijk geen stappen over te slaan. Een andere mogelijkheid om met onze specialisten een fysiek gesprek in te plannen. Vervolgens is het aan u de taak de offerte te ondertekenen. Zodra de afgesproken aanbetaling is voldaan kan de eerste opnamedag plaatsvinden.

De opnames

Wij plannen de opnamedatums zo goed mogelijk. We houden er ook rekening mee dat de kans bestaat dat u ons ook spontaan nodig kunt hebben. U krijgt daarom bij dergelijke projecten voorrang om ons last-minute uit te nodigen. Met name bij documentaires over bepaalde personen kan dit nodig zijn.

Verder wordt er op weekbasis een planning gemaakt. Gaat het om een documentaire die in 1 week gefilmd wordt? Bijvoorbeeld van een natuurgebied? Dan zal een deel van onze filmploeg deze hele week met u afreizen naar de locatie. 

De edit

Na afloop van de opnames is het enkel een kwestie van wachten op de videomontage. Dit kan enkele weken duren. Ook hierbij houden wij er rekening mee als u een bepaalde deadline heeft. In zo’n situatie kan de edit als spoedmontage worden gelabeld. Voordat we aan de edit beginnen weten we al hoe de video er ongeveer uit moet komen te zien. Ook als er een voice-over nodig is regelen wij dit vroegtijdig. 

Nadat de videomontage voldaan is krijgt u nog de kans om wijzigingen aan ons dor te geven. Zijn er punten die u graag anders ziet? Dan gaan wij hiermee nog aan de slag. Uiteindelijk is het belangrijkste doel dat u tevreden bij ons weggaat.

Naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem gerust contact met ons op! Laat hieronder vooral even weten wat u van dit artikel vond.

Loading...